Ik vermaak mij hier wel! ;-)
Hola!
Ruim een week ben ik nu hier... Het is er niet van gekomen om eerder een update te sturen. Bijna dagelijks lees ik mijn mail wel even, maar echt achter een PC kruipen heb ik nog niet vaak gedaan. Op school staan wel wat computers, maar ze werken meestal niet allemaal en ze zijn ook nog eens erg traag. Daarbijdrink ik in de pauze liever een kop koffie en praat ik wat met mijn klasgenoten. Als de lessen zijn afgelopen (19:00 uur), dan gaat de school dicht.
Vroeger had ik geen talenknobbel... Ik had gehoopt dat ik er inmiddels één zou hebben, maar dat is helaas niet het geval. De cursus is dus best pittig voor me. Begrijpen doe ik inmiddels al aardig wat, maar antwoord geven in het spaans is echt superlastig. Ik kan de juiste woorden niet vinden en mijn uitspraak is beroerd... Om een aardig woordje spaans te kunnen speken heb je 30 weken les nodig, dus ik mag natuurlijk nog niet echt ´klagen´ na7 dagen!
Mijn klasje bestond vorige week uit zes mensen. 2 Italianen, 2 Zweden en 2 Nederlanders (Flavio, Valentina, Amanda, Jenny, Jurriaen en ik). Afgelopen week hebben wij buiten school om aadig wat dingen samen gedaan (lees: eten en stappen). De Italianen in de de klas hebben duidelijk een voorsprong. Ze begrijpen nagenoeg alles, dit omdat de talen op elkaar lijken. Flavio was er maar voor een weekje en is gisteren weer richting huis vertrokken.
Valentina is te goed voor ons klasje, dus m.i.v. vandaag zit ze in ze een andere klas. Wij zijn dan dus nog maar met vier.... Dat ze weg is is al jammer, maar het is nog vervelender dat ik haar nu niet veel meer zal zien. Ze moet van 9-13 naar school en ik van 15-19.... Voor haar zal het dan ook afgelopen zijn om het ´s avonds erg laat te maken....
Zoals de meesten van jullie weten is ´stappen´niet helemaal (meer) mijn ding. Maar op één of andere manier moet je dat hier in Barcelona wel doen! Het nachtleven is goed! Het feit dat de school pas om dire uur begint help natuurlijk niet aan het ´nee´ zeggen! De prijzen in de clubs vallen mij echter wel erg tegen. Je betaalt 5-12 euro voor een drankje (ook voor een gewone cola)! Er zijn veel proppers die kaartjes uitdelen. Als vrouw heb je nog wel het geluk dat je regelmatig het eerste drankje cadeau krijgt.
Op school ligt er iedere maandag een lijst klaar met een aantal activiteiten. Zo zijn wij vorige week woensdag met een heel aantal mensen naar Lotus (een club/ disco) geweest. Denk je veel spanjaarden daar tegen te komen, stikt het van de nederlanders! Microsoft had hier iets geregeld voor de nederlandse beursbezoekers (ivm TechEd IT). Al met al heb ik mij prima vermaakt en ook nog wat leuke mensen leren kennen (morgen staat Lotus weer op het programma en deze week is deTechEd Developers beurs. Ben benieuwd of er morgen ook weer eerst een Nederlandse avond is in Lotus...).

Mijn gastouderadres is niet helemaal wat ik er van had gehoopt, al wordt het er nog steeds iedere dag iets beter. De eerst drie dagen was het overal donker! De TV is het enige dat licht geeft. Ze vertelde me dat ze er zich er fijn bij voelde... Alleen met het avondeten ging de lamp aan. Ik was niet veel thuis, dus erg veel last had ik er niet van. De twee Amerikaanse jongens die vorige week maandag kwamen zijn leuk en gezellig. Dat maakt een boel goed. het ontbijt is karig, maar dat schijnt wel normaal te zijn in SpanjeHet bestaat uit een paar sneetjes wit brood en marmelade. De thee of koffie maakt ze al vroeg in de morgen klaar en die moet je in de magnetron opwarmen.... Hmm... Ik ben dus maar een aantal keren buiten de deur gaan ontbijten/ brunchen. Het avondeten wordt met de dag beter en iets uitgebreider. Zelf eet ze nooit mee, ze zegt dat ze al genoeg eet met de lunch en niet aan wil komen. Hmmm...
Afgelopen weekend was haar kleinzoon er. Volgens mij slaap ik op de kamer waar hij normaal gesprokeken slaapt. Ik lig in een stapelbed, dus was erg benieuwd of hij bij mij zou komen (zou niet de bedoeling zijn, want ik betaal voor een eigen kamer). Dit was gelukkig ook niet het geval. Hij sliep in de woonkamer op de grond, dat was dan wel weer een beetje sneu. Miojn gastouder slaapt trouwens iedere nacht in de woonkamer. Ze zegt dat ze dat gewend is. ze kan niet slapen in een bed op een slaapkamer.... Er zijn nog wel meer dingen ´anders´.... Tja, niet iedereen is en denkt hetzelfde, dat blijkt wel weer!
Morgen vertrekken de twee Amerikanen voor een paar dagen naar Dublin. Ze komen maandag terug. Zaterdag vertrek ik uit het gastgezin. Ik zal ze dan dus niet meer zien. Erg jammer! Een van hen gaat eind december naar Amsterdam. Heel misschien dat ik hem dan nog ergens tref.. Overigens weet ik nog niet waar ik zaterdag heen ga... Ik heb een ticket naar Eindhoven (vanaf Girona) voor komende maandag... Ik heb het hier nog wel naar mijn zin, dus wil wel blijven. Het leren van Spaans vind ik ook wel leuk (al is het wel wennen om weer in de lesbanken te zitten). Misschien dat ik nu wel terugga naar Nederland en in januari weer deze kant op ga. Ikmijn zaken daar daneven goed regelen (wil iemand een huis huren voor een week of 20??) zodat ik hier gerust een langere tijd kan blijven! Misschien dat ik wel naar Madrid, salamanca of Valencia ga... Ik heb geen idee! Tips zijn welkom!!
Ik laat het hierbij voor nu! Nog vragen? Stel ze gerust! Met SMS-en heb ik soms wat problemen...Een aantal SMSjes staat nog steedsals ´onderweg´ en ik heb er een aantal niet ontvangen! Heb je dus geen antwoord gehad op een verstuurd SMSje? Stuur hem dan nog een keer (kan ook naar mijn nederlandse nummer) of mail me!Ik heb zojuist (volgens mij) al mijn mailtjes (en SMSjes)beantwoord, dus....
Hasta luego!
Marlon
Hoi Lon,
Tja, zo´n talenknobbel krijg je niet opeens aangewaaid. Met zulke dingen wordt je geboren of niet. Bovendien ben je met het niet hebben van zo'n ding, erfelijk belast. Daarentegen heb je een erg gezellig les/leerboek. Dat maakt een heleboel goed. Wat jammer dat je in de praktijk naast het Italiaans, Zweeds en Engels, alleen maar Catalaans hoort.
Nou Lon, tot het volgende mailtje,belletje of smsje maar weer.
xxxjes van ons
* * *
Hola querida Marlon,
¿Qué tal en España y el español? ¿Es difÃÂcil no, entender otra lengua? Desde aquàvoy a escribir en holandés porque puedes entenderlo mejor.
Het is lang geleden zeg dat wij elkaar gesproken hebben. Leuk om je verhaal te lezen! Mama houdt mij zo af en toe op de hoogte van jouw activiteiten, immers onze moeders hebben wekelijks hun bijkletsuurtje.
Ben ook Spaans aan het leren om met de familie te kunnen praten. Vind het niet zo heel moeilijk, maar je oefent hier zo weinig. Toen ik een paar weken geleden in Miami was en iedereen om mij heen in het Spaans ratelde heb ik maar even de moed opgegeven, begreep het wel, maar kon weinig terugzeggen, ze waren moppen aan 't tappen en als ze al aankwamen, kon ik er pas 10 min. later om lachen, wat natuurlijk nergens meer op sloeg.
Ik heb eigenlijk een vraag. Ik las dat je iemand zoekt die jouw huis voor 20 weken wil huren. Nou wil het geval dat vanaf januari mijn schoonzusje haar huis moet verlaten, ze heeft het verkocht, maar ze heeft nog geen ander huis. Nu wil het geval dat ze bij ons komt wonen, maar het zou voor ons allen nog mooier zijn als ze een ander huis kan huren, en van daaruit op zoek kan naar een eigen huis. Ze werkt en gaat naar school in Arnhem, dus het zou prachtig zijn als zij tijdelijk jouw huis zou kunnen huren. Kun je aangeven, indien beschikbaar, wat de huisprijs bedraagt en vanaf wanneer zij precies erin kan?
Ik moet weer aan de slag, helaas. Word helemaal jaloes op je. Ik wil ook heel graag naar Spanje naar school net als jij, maar ja, dat zit er helaas niet in. Ik zwijmel nog maar even weg bij jouw verhaal.
Heel veel plezier en ik wacht met spanning op je antwoord.
Adiós y abrazos,
Paola (of: Paolita como mi mami me llama)
Hoi Marlon,
Wat leuk om te lezen dat je 't naar je zin hebt zeg en wat heerlijk om zo vrij te zijn! Geniet er nog van en veel succes met je studie.
Prachtige stad he Barcelona... als je nog tips hebt, ik ben nog wel van plan om ooit weer 'ns naar Barcelona te gaan. Maar nu eerst Zuid Afrika, over 4 weken.
Groetjes, Cynthia
heee Marlon!
Ik moest trouwens zo lachen toen ik een HEMA meeltje van je kreeg!!!
Ik dacht gelijk, je mist Nederland ;-)
Over taalknobbel gesproken . . . bestaat dat??!! Na 15 jaar NL, maak ik nog steeds fouten!!
Doeg doeg,
take care!
Liefs Maggie
@ Pa & ma: Ik boek er waarschijnlijk nog een weekje bij... Ik moet tenslotte nog een beetje meer oefenen! ;-)
@ Paola: Je hebt inmiddels mail van mij gehad (en ik van jou)!
@ Cynthia: Veel plezier in Afrika! Ik wil daar ook nog een keer heen!!
@ Maggie: Jij en fouten? Valt best mee! Enne... Ik mis NL helemaal niet, hoor!
Hasta luego!
Hee Marlon!
Fijn om te horen dat alles goed bevalt daar! Wij zitten hier mooi met 10 graden in de regen, dus geniet ervan daar! Barcelona is gaaaaaaf!
Liefs en hartelijke groetje uit Arnhem,
Marieke en Edwin